Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

"ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ" ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ:20.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το επιστημονικό περιοδικό του, «Αρχειακά Ανάλεκτα, τόμος 1», παρουσιάζει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αυτήν τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, στις 20.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας 38 και Κεραμοπούλου, 5ος όροφος).

Το εν λόγω περιοδικό αποτελεί επιστέγασμα του ερευνητικού προγράμματος «Η Κοινωνική Πρόνοια και Κρατική Μέριμνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1920-1940)», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν Επιστημονική Ημερίδα στις 3 Απριλίου, καθώς και η έκθεση τεκμηρίων, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Εντεκα επιστημονικές εργασίες που επιμελήθηκαν μελετητές και ερευνητές περιλαμβάνονται στο περιοδικό, πάντα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Οι εργασίες εκπονήθηκαν κατόπιν έρευνας στα εξής αρχεία της πόλης: Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης, Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Ισραηλιτική Κοινότητα, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης, Ασυλο του Παιδιού, Χαρίσειο Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο Κυριών - Δεσποινίδων Τούμπας «Ελπίς» και το Παπάφειο Ορφανοτροφείο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές του ΑΠΘ Λουκιανός Χασιώτης, Δημήτριος Νικολακάκης και Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η προϊσταμένη Διεύθυνσης Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων δρ Μαρία Τατάγια, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου, ο γιατρός και πρόεδρος σωματείου Φίλων Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μακραντωνάκης, και ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου