Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

"49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ" ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 49ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

            Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 49ων Δημητρίων ενέκρινε στη 12η έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014. Τα φετινά Δημήτρια θα διαρκέσουν έναν σχεδόν μήνα (25/9 έως 24/10) και θα φιλοξενήσουν πλήθος εκδηλώσεων από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τους χώρους των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.
            Τα 49α Δημήτρια σηματοδοτούν ένα φεστιβάλ - σταθμό, καθώς πραγματοποιούνται εν όψει της επετειακής 50ης διοργάνωσης, του 2015 τόνισε στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και συμπλήρωσε:             “Λόγω της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, η φετινή διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης μετατρέπεται παράλληλα σε ένα forum ευρείας πολιτιστικής συζήτησης, ώστε να αναδειχθούν οι εμπειρίες και τα καινοτόμα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά κυριότερα να συζητηθεί το μέλλον της, μέσα από την διερεύνηση του χαρακτήρα και της ταυτότητάς της. Παρά το γεγονός ότι και φέτος, τα Δημήτρια πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κλίμα  οικονομικής δυσπραγίας, καταβλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ώστε το εγχείρημα να μην επηρεαστεί σημαντικά ως προς τον χαρακτήρα και την υλοποίηση των εκδηλώσεων πολιτισμού, οι οποίες αποτελούν δημιουργική διέξοδο και ανάσα για τους συμπολίτες μας όπως και την προβολή της πόλης και του δημιουργικού δυναμικού της”.
            Τα 49α Δημήτρια ξεχωρίζουν τόσο ως προς την κατεύθυνση του περιεχομένου, όσο και της χωροθέτησης των εκδηλώσεων. To πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά ελληνικά σχήματα, που ενσαρκώνουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις και επιχειρούν να φέρουν το κοινό της Θεσσαλονίκης εγγύτερα στις σύγχρονες τάσεις. Παράλληλα, η διοργάνωση φέρνει στην πόλη  καλλιτεχνικά σχήματα από την Ιταλία, την Αγγλία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
            Ως προς το σκέλος της χωροθέτησης, καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι τρεις νέοι χώροι του Δήμου Θεσσαλονίκης μπαίνουν μέσα από τα 49α Δημήτρια στον πολιτιστικό χάρτη: τα Σφαγεία, η βίλα Πετρίδη και το πρώην “Μaison Crystal”.       Οι συγκεκριμένοι χώροι θα αποτελέσουν πλατφόρμες καινοτόμων καλλιτεχνικών προτάσεων, ενώ παράλληλα θα υποδειχθεί και η διαφορετική πολιτιστική χρήση του κτιριακού αποθέματος της πόλης, με ταυτόχρονη βελτίωση των υποδομών. Οι υπόλοιποι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις-συνεργασίες είναι το Μέγαρο Μουσικής, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας, το Δημαρχιακό Μέγαρο κ.ά. 

            Τα 49α Δημήτρια στοχεύουν να λειτουργήσουν ως εργαλείο-θεσμός για:
·         την ανάδειξη της καλλιτεχνικής αριστείας
·         την πρόταση μιας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής
·         τη δημιουργική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου
·         την ανασύνταξη του δυναμικού του πολιτισμού (ιδρύματα, συλλογικότητες)
·         την αναζωογόνηση της εξωστρέφειας της πόλης

            Επισημαίνεται ότι με την υπ' αριθμόν 210/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ήδη εγκριθεί οι δαπάνες για τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού για το έτος 2014. Μεταξύ αυτών εγκρίθηκαν και τα “49α Δημήτρια”, όπως και η σχετική δαπάνη ποσού 400.000,00 , που αφορά τις αμοιβές των μεμονωμένων καλλιτεχνών, των καλλιτεχνικών σχημάτων και εταιρειών, καθώς και τις οργανωτικές δαπάνες των εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου