Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΕΟΚΤΟΝΙΑΣ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ (2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

         Εκδήλωση με θέμα τη ζωή των Ρομά διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης χθες, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί). Συγκεκριμένα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γενοκτονίας των Ρομά, όπως έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε η 2η Αυγούστου,  πραγματοποιήθηκε σειρά ομιλιών, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας του Κοσσοβάρου καλλιτέχνη Artan Korenica με τίτλο «Don΄t look down on me».
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ στο θέμα αναφέρθηκαν οι:  
·         Νίκος Ζάικος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Μια λησμονημένη γενοκτονία».
·         Άγγελος Χατζηνικολάου, δρ. Παιδαγωγικής του ΠΤΔΕ - Α.Π.Θ. και συνεργάτης του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά, με θέμα «Η εκπαίδευση για το λησμονημένο ολοκαύτωμα των Ρομά στη σημερινή σχολική πραγματικότητα των παιδιών Ρομά».
·         Αννούλα Μάγκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με θέμα «Η γυναίκα Ρομά σήμερα, στην εποχή της κρίσης».
·         Ευαγγελία Τρέσσου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ - Α.Π.Θ., με θέμα, «Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά» του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.».
Στο σύντομο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι Ρομά στη χώρα μας, τονίζοντας το γεγονός ότι η 2α Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς.
Ο Νίκος Ζάικος αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρουσία των Ρομά στον Παγκόσμιο χώρο δίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, τονίζοντας τα δεινά που υπέστη η συγκεκριμένη αυτή κοινωνική Ομάδα στην Ευρώπη, κυρίως κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στη θέση της γυναίκας Ρομά  στον σύγχρονο μικρόκοσμο της κοινωνίας τους, αναφέρθηκε η Αννούλα Μάγκα, τονίζοντας την δύναμη της συνήθειας αναφορικά με τις ισορροπίες που αναπτύσσονται, ακόμα και από τη μικρή ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου