Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ



ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 48ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Με μειωμένο προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 40 % σε σχέση με πέρσι, αλλά με ανοιχτές παραστάσεις και φτηνά εισιτήρια για το κοινό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,  θα είναι το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 48ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013, κατά τη 14η τακτική συνεδρίασή του τη συνολική δαπάνη ποσού 189.892 ευρώ για την εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης που κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όσο και με εισιτήρια ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.

Ειδικότερα, η δαπάνη αφορά στις αμοιβές ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σχημάτων και νομικών προσώπων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με παράλληλη κάλυψη οργανωτικών δαπανών.
     «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την πεποίθηση ότι η πολιτιστική βιωσιμότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ βασίζεται στην κοινωνική συναίνεση και εμπλοκή. Τα 48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ φιλοδοξούν να είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή της πόλης, όπου όλοι μπορούν να είναι συν-ομιλητές και συν-οδοιπόροι», τόνισε κατά την εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων, που συγκροτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το λόγο και σχεδιάστηκε με γνώμονα τις εξής κατευθύνσεις-αντιλήψεις:
·         έμφαση σε συνέργειες-συνεργασίες και στην έννοια της συμμετοχικότητας, 

·         ανάδειξη νέων καλλιτεχνών σε ένα πνεύμα αισθητικής ανανέωσης, που διαπερνά τις καλλιτεχνικές επιλογές σε όλες τις τέχνες,

·         γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα σε φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και στο εγχώριο δημιουργικό δυναμικό, αλλά και μεταξύ δημιουργών και κοινού,

·         δημιουργία ενός εκπαιδευτικού "ιστού" με εργαστήρια, masterclasses, συζητήσεις και ανοιχτές παρουσιάσεις, που παρέχονται δωρεάν από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες,

·         προσφορά πολιτιστικών δράσεων - εμπειριών σε αντισυμβατικούς χώρους


δημιουργία ενός φεστιβαλικού παλμού μέσα από τη σύμπτυξη της χρονικής διάρκειας διεξαγωγής (λιγότερο από ένα μήνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου